duminică, 8 decembrie 2013

=== MUSTATA CHIVU, CHIVU MUSTATA ===

Cand s-a nascut Chivu Mustata, taica-su a desfacut un butoi de vin si a dat de baut la toata mahalaua.
Ta-su, un taranoi indolent dar viclean, s-a trezit din betie cand moasa l-a anuntat ca nou-nascutul avea par pe toata suprafata corporala semanand mai degraba cu un fat de cimpanzeu sau gorila.
In graba a mers cu cumnata-sa la baba Tinca, vrajitoarea strazii, prietena mai cu toata lumea, cerandu-i sfatul.
"Imbaiati pruncul paros in aceeasi covata cu un pui de caine. Daca moare cainele, baiatul o sa fie sanatos si scapa si de par", le spuse baba Tinca in schimbul a 20 de lei.
Cainele a murit fiind aproape sugrumat de mama copilului. Baiatul a scapat de par. A crescut mare. Mintea nu-l prea ajuta. S-a  angajat cu mari interventii la un turn de apa unde noaptea lucra ca paznic. S-a insurat cu Marioara, o mocanca din varful muntilor.
Cand lua chenzina Chivu Mustata ascundea banii de Marioara in burlanele si jgheaburile de ploaie ale acoperisului maghernitei unde traiau impreuna. Daca avea nenorocul sa ploua noaptea, dimineata curtea era plina de bancnote ude, imprastiate de la cuibar pana la poarta.
Marioara, fara sa stie adevarul, multumea cerului.
"De la nastere barbatul meu a fost insemnat si Dumnezeu ne binecuvanteaza" isi tot repeta in gand Marioara.
Din pat, Chivu Mustata isi blestema insa zilele si pe cainele afurisit care l-a aruncat in lumea asta nedreapta si nenorocita.

### matrioshka ###

"Am scris o nuvela
in care am introdus o poezie
ce in ultima strofa
contine un aforism
despre cat sunteti de tampiti"

duminică, 1 decembrie 2013

*** salve de tun pentru Conu' Enache ***

 *** salve de tun pentru Conu' Enache ***

Conu' Enache, vecinul nostru de la etajul 3 suferea de multa vreme de o boala necrutatoare. Conu' Enache fusese plutonier de pompieri si toata scara blocului il dispretuia pentru minciunile povestite de el, toate amintiri din activitatea lui de pompier. Daca il ascultai pe Conu' Enache vedeai viata desprinsa parca din  Infernul lui Dante. Numai foc, para si prapad.
Conu' Enache a murit de ziua nationala. Seara cand s-au tras salve de tun in cinstea zilei nationale toate gospodinele de pe scara blocului au crezut ca sunt si pentru Conu Enache. Insa niciuna nu a reusit sa numere cate salve s-au tras incurcand flashurile vazduhului cu sunetul armei de foc.
De fapt, o simpla problema de fizica ca si viata Conului Enache.

*** una dintre dilemele obisnuite ***


 *** una dintre dilemele obisnuite ***

lui Tudor Stoian


Un sondaj efectuat de catre Institutul pentru Armonie Sociala (IAS) a aratat ca in 80 % dintre cazurile chestionate, persoane angajate in campul muncii (termen de sorginte marxista dar inca plin de semnificatii) si-ar fi dorit alta meserie decat pe cea care o practicau. Nu o sa intru in detalii statistice pe care nici nu le stapanesc si nici nu ar spune cred mare lucru. Dar ca orice teorie si teoria matematica a probabilitatior sau statistica iti ofera zilnic modele si tipare prin care poti priza mai facil, realitatea.
Prietenul meu a terminat de ceva vreme facultatea de medicina veterinara. Cu greutate si-a construit un cabinet propriu unde vindeca animalele suferinde. Avea si o clientela buna. De fapt toata afacerea asta reprezenta singurul lui venit si unul chiar al bunastarii. Nu-l mai intalnisem de o perioada indelungata de cand o matusa l-a solicitat in castrarea unui motan si m-a servit fara reprosuri. De la o cunostiinta comuna am aflat insa ca la 2-3 ani de la terminarea facultatii de medicina veterinara a inceput si o facultate de medicina umana, privata, acreditata de catre Minister, pe care a si reusit sa o ispraveasca. Mai mult, incepuse sa practice si medicina pe oameni. Am cautat pe la prieteni numarul lui de telefon si intr-o seara mai libera l-am apelat sa-l felicit si sa-l sprijin in demersul sau insolit de a salva oamenii, animalele, poate chiar regnul.
"-- Nu e chiar atat de simplu precum pare prietene, mi-a raspuns. De ai stii ce usor se confunda o radiografie osoasa a unui tren posterior la caine, adica picioarele din spate, sa zicem ciobanesc german, cu antebratul firav al unui copil de 7-10 ani. Daca ar fi trait in zilele astea batranul Darwin ce-ar mai fi chicotit! De-ai stii ce anatomie interna asemanatoare cu cea a omului are de exemplu porcul. De-ai stii ce suspine, sigur de regret, emit motanii dupa castrare."
"-- Iti repet, nu e usor deloc. Visez de multe ori ca incurc pacientii. Adica pe Doamna Mimi (care are un vechi chist de ovar) cu broasca testoasa Vivi sau cu iepuroaica Burry. Ma trezesc ca dintr-un cosmar, nu mai reusesc sa adorm si astept zorii zilei ca sa ma intreb unde ma voi duce prima data la Cabinetul veterinar sau la spital."
L-am lasat, prefacandu-ma ca am un alt apel, de urgenta.
Din dilema asta nu stiu cine il va scoate si ii va usura viata, poate doar un alt spital, cel psihiatric.