vineri, 4 mai 2012

***nenorocirea rabinului Haimovitz, fost halterofil***


***nenorocirea rabinului Haimovitz, fost halterofil***


Desi aflat intr-o forma fizica de invidiat pentru cei 85 de ani ai sai, rabinul Haimovitz era inchis si supravegheat de aproape 10 ani in propria casa. Un sindrom demential ireversibil se abatuse asupra lui ca o nenorocire. Rareori mai recita cate un pasaj din Torah sau intretinea discutii imaginare cu personaje biblice. Ajunsese o povara pentru mica comunitate care primea lunar din Israel o suma de bani necesara pentru intretinerea batranului. Intretinere care devenea de la an la an din ce in ce mai dificila.  
Rabinul Haimovitz era un munte de om care pe langa studiile biblice fusese pasionat in tinerete de exercitiile fizice si de constructia armonioasa a propriului corp, practicand mai ales halterele, si asta spun cei care l-au cunoscut, aproape ca un profesionist. De aceea, multi oaspeti erau pe vremuri placut impresionati de aparatele de gimnastica, covorul rulant, nenumaratele haltere pe care rabinul le prezenta ca pe o panoplie de medalii si merite. Acum acestea erau raspandite si nefolosite prin intreaga casa si erau doar locul unde rabinul, atunci cand nu era atent urmarit, isi facea nevoile in tihna cu mintea unui copil de cativa ani.
Cu toata aceasta nenorocire mintea iscoditoarea rabinului, in permanenta degradare si atata cat ii mai ramasese, gasise o metoda prin care sa inlature uitarea. Simpla aducere aminte a unor franturi de pasaje biblice sau evenimente trecute  declansa o nesfarsita repetitie a cuvintelor, uneori inceata alteori cu voce tare, cu scopul de le readuce mereu in memoria subrezita de boala.
Intr-o noapte a fost apucat de groaza si s-a trezit langa fereastra lac de sudoare. O intrebare incolti in mintea lui. Daca boala ii va sterge memoria fara mila lasandu-i doar posibilitatea de a pronunta numele interzis al Domnului?
 .............................................................................................................................................
Nu mult dupa aceea a fost gasit fara suflare, cu fata vanata, spume la gura, cazut la podea printre aparatele sale de exercitii fizice, strangand in mana un colt de hartie cu urmatoarele insemne:

                                                             יהוה
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu