marți, 8 mai 2012

***o recenzie***


***o recenzie***


A aparut la Editura Aurora ultima carte a maestrului Manase Ghelu, <Despre dinti>.
Este cea de-a treia lucrare de anvergura dupa <Despre putinatatea cuvintelor esentiale in comunicarea obisnuita> si <Despre nas>.
L’am cunoscut acum cativa ani pe maestrul Manase Ghelu atunci cand l’am vizitat in mansarda sa de pe Strada Batistei, scopul vizitei mele fiind unul de informare asupra activitatii acestui savant, nerecunoscut in lumea oamenilor de stiinta dar cu un mare succes de public. 
Am fost de la inceput impresionat de personalitatea si eruditia sa. Conditiile modeste (o locuinta improprie ticsita de ceasloave si numeroase tigve atent numerotate si adnotate, fara lumina si neaerisita) nu l’au impiedicat sa scrie si cea de'a treia sa carte si speram noi nu ultima.
<Despre dinti> cuprinde 2 parti cu 32 de capitole (dupa cum se stie un adult normal are 32 de dinti, 16 pe maxilarul superior –sau mai simplu maxilar- si 16 pe mandibula –sau maxilarul inferior-).
Inspirat de operele lui Franz Joseph Gall si de numerologie, maestrul Manase Ghelu stabileste faptul ca  fiecare dinte in parte (mai precis conformatia sa si situatia relativa fata de cei invecinati) determina o anume trasatura de caracter a individului. Pentru fiecare incisiv, canin, molar si premolar exista cate un capitol separat. Pe zeci de pagini sunt prezentate tabelele de corespondenta intre  prezenta sau absenta unui dinte (sau a mai multora) si trasaturile de personalitate. Nu se spune aproape nimic despre maseaua de minte, maestrul considerand fara semnificatie pentru stiinta sa prezenta acestui dinte, fara rol functional si corespondenta numerologica  (numit incorect "de minte").
Manase Ghelu considera maxilarul, partea fixa a procesului de masticatie, ca fiind principiul feminin, “matricea”, iar mandibula partea mobila, activa, principiul masculin. Stabileste cele 3 legi (legile divinatorii ale lui Manase) prin care, dupa numarul de dinti corespunzator celor doua principii mai sus amintite, se poate  prefigura  si destinul unei persoane.
Cartea prezinta si o iconografie numeroasa si interesanta. De asemenea sunt tratate separat, in doua capitole bine concepute, subiecte precum: despre proteze si despre metodele si mijloacele de infrumusetare ale dintilor.
Recomandam cu caldura aceasta ultima aparitie editoriala a maestrului Manase Ghelu si il asteptam sa revina printre noi si sa ne prezinte si alte teme la fel de interesante.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu